Ελληνικά » Προβολή νέων

Προβολή νέων

28.05.2021

Πρόγραμμα SANTORY (ΕΛΙΔΕΚ/Μεγάλες υποδομές)

Ττο Τμήμα Φυσικής, και πιο συγκεκριμένα η ομάδα NuSTRAP (Nuclear Structure, Reactions & Applications, https://is.gd/nustrap, Επικεφαλής: Αναπλ. Καθ. Θεόδωρος Μερτζιμέκης, tmertzi@phys.uoa.gr), συμμετέχει σε ένα νέο, φιλόδοξο, καινοτόμο, διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο στη Σαντορίνη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα SANTORY (SANTORini observatorY) χρηματοδοτείται πλήρως από το ΕΛΙΔΕΚ (1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας) και έχει συνολική διάρκεια 3 έτη και προϋπολογισμό που αγγίζει τις 600'000 ευρώ. Επιστημονική υπεύθυνος του έργου είναι η Αναπλ. Καθ. Εύη Νομικού (evinom@geol.uoa.gr). Ανάμεσα σε άλλα, η ομάδα NuSTRAP του Τμήματος Φυσικής θα αναπτύξει καινοτόμους ανιχνευτές ακτινοβολίες για συνεχή λειτουργία σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες περιβάλλοντος με στόχο να κατανοήσει και να ερμηνεύσει μια πληθώρα φαινομένων που σχετίζονται με τη φυσική εξέλιξη ενεργών υδροθερμικών πεδίων σε μεγάλα ωκεάνια βάθη.

Σας παραθέτω πρόσφατα δημοσιεύματα τύπου που κάλυψαν την επίσημη έναρξη του προγράμματος SANTORY:

https://www.athina984.gr/2021/05/27/p-nomikoy-santorini-ypothalassio-paratiritirio-sto-ifaisteio-koloympo-quot-kaminades-quot-kai-agnosta-vaktiria/

https://www.kathimerini.gr/culture/athinaika-plus/561372736/o-koloympos-to-ypothalassio-ifaisteio-tis-santorinis-tithetai-se-epitirisi/

https://www.koinignomi.gr/news/paideia/2021/05/21/anaptyxi-tis-diethnoys-gnosis-mesa-apo-santory.html

καθώς και την επίσημη ιστοσελίδα του έργου:

https://www.santory.gr

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα SANTORY θα αναπτυχθεί συμπληρωματικά και συνεργατικά με το πρόγραμμα Η2020 EIC FET RAMONES (RadioActvity Monitoring in OceaN EcoSystems) στο οποίο το Τμήμα Φυσικής έχει το ρόλο Συντονιστή (PI: Θ. Μερτζιμέκης, url: https://www.ramones-project.eu).