Ελληνικά » Προβολή νέων

Προβολή νέων

12.10.2017

Σημαντική δημοσίευση

Κατά τη διάρκεια μια σπάνιας επιπρόσθησης ενός μακρινού αστέρα από έναν μικροσκοπικό πλανήτη στις 21 Ιανουαρίου 2017, έγινε μια απρόσμενη ανακάλυψη: Ο νάνος πλανήτης Haumea βρέθηκε να έχει έναν δακτύλιο από σκόνη και θραύσματα πάχους 43 μιλίων (70 km).

Η Haumea είναι πλέον επίσημα ο πρώτος νάνος πλανήτης που έχει ένα σύστημα δακτυλίων, ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι αυτό ήταν προνόμιο μόνο των τεσσάρων αέριων γιγάντων πλανητών του Ηλιακού Συστήματος (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας) και του μικρού αστεροειδή με όνομα Χαρικλώ.

Είναι εντυπωσιακό το πώς ένα τόσο μικρό ουράνιο σώμα διαθέτει ένα σύστημα δακτυλίων!

Η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που έχουν βρεθεί δακτύλιοι σε ένα αντικείμενο της ζώνης Kuiper, η οποία είναι μια περιοχή με παγωμένα αντικείμενα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών (UOAO) και συγκεκριμένα ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας και ο φοιτητής Λ. Τζουγανάτος, συμμετείχαν στο διεθνές αυτό πρόγραμμα παρατηρήσεων, ενώ τα ερευνητικά αποτελέσματα της σπάνιας αυτής επιπρόσθησης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Η πρωτότυπη δημοσίευση βρίσκεται εδώ: http://www.nature.com/nature/journal/v550/n7675/full/nature24051.html?foxtrotcallback=true#contrib-auth

Σχετική ανακοίνωση έχω αναρτήσει στην προσωπική μου ιστοσελίδα, στη σελίδα του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου και θεωρώ καλό για τον Τομέα μας θα ανακοινωθεί και σε πιο ευρύ κύκλο, στο Τμήμα και στη ΣΘΕ. http://users.uoa.gr/~kgaze/announcements_news_gr.html

Κοσμάς Γαζέας