Ελληνικά » Το Τμήμα » Εργαστήρια και Αναγνωστήριο » Εργαστήριο Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου

 

Ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπίου

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Καθηγητής Ιωάννης Α. Δαγκλής

 

Με την αυγή της νέας χιλιετίας (13 Ιανουαρίου 2000) το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απέκτησε το δικό του παράθυρο στο Σύμπαν, το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο που βρίσκεται στην οροφή του κτηρίου του Τμήματος Φυσικής στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου.

Το Αστεροσκοπείο είναι εφοδιασμένο με ένα σύγχρονο ρομποτικό κατοπτρικό τηλεσκόπιο 40 cm, κάμερα CCD , φωτόμετρο και άλλα όργανα παρατήρησης. Το νέο τηλεσκόπιο αποτελεί βασικό εργαλείο για την παροχή αστρονομικής εκπαίδευσης υψηλής στάθμης, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα κύρια πεδία πρακτικής εξάσκησης είναι φωτομετρία μεταβλητών αστέρων, παρατηρήσεις εκτεταμένων αστρικών αντικειμένων και ψηφιακή επεξεργασία αστρικών εικόνων.

Το νέο τηλεσκόπιο χρησιμοποιείται και για ορισμένα εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα, κατάλληλα για μικρά τηλεσκόπια, καθώς και για τη βασική αστρονομική εκπαίδευση μαθητών και πολιτών με επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο, νυκτερινή παρατήρηση, σεμινάρια και διαλέξεις.

Το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο δέχεται επισκέψεις ομάδων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων κάθε Παρασκευή, κατόπιν επικοινωνίας με τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, Λέκτορα του Τομέα Αστροφυσικής (email: kgaze@phys.uoa.gr)