Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Φυσικής

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ιστορικά Στοιχεία

Το 1946 στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε - το πρώτο στην Ελλάδα - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο "Επαγγελματικό Ενδεικτικό Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας" (Β.Δ 17/ΦΕΚ 292 Τεύχος Α', 27/9/1946).

Στο πλαίσιο του παραπάνω μεταπτυχιακού Προγράμματος ιδρύεται, με το Β.Δ. 7/ΦΕΚ 3 Τεύχος Α', 12/1/1972, το "Ενδεικτικό Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού" που αποτελεί δεύτερη ειδίκευση του αρχικού Μεταπτυχιακού Επαγγελματικού Ενδεικτικού. Από το 1972 ως το 1989, οι δύο ειδικεύσεις λειτουργούν με κοινό κορμό μαθημάτων.

Το Πρόγραμμα Σπουδών τους τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 380/ΦΕΚ 167, Τεύχος Α', 16/6/1989 και καθιερώθηκε μερικώς διαχωρισμός των μαθημάτων των δύο ειδικεύσεων.

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΜΣ) των Τμημάτων Φυσικής και Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ αποτελεί προσαρμογή των παραπάνω Ενδεικτικών στον νόμο 2083/1992 και ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1994 (ΦΕΚ 254-8/4/1994 τ. Β'). Από τότε, το Πρόγραμμα Σπουδών έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης και την Τεχνολογίας, ενώ από το Μάιο του 2018 μετονομάστηκε σε «Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Ηλεκτρονική - Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η) και στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό (Η/Α)»:

 

Σκοπός και Στόχοι του ΔΠΜΣ

Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. «Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Ηλεκτρονική Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η) και στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό (Η/Α)» («Master of Science in Electronics-Radioelectrology and in Control and Computing») είναι η εξειδίκευση των πτυχιούχων των Τμημάτων Φυσικής και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, συναφούς αντικειμένου Τμημάτων του ΕΚΠΑ και άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς επίσης και Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Τμημάτων ΑΤΕΙ:

  • στη Σύγχρονη Ηλεκτρονική και τα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών και Επεξεργασίας Σημάτων Πληροφορίας και
  • στα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Ψηφιακής Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

Στόχος του είναι η μελέτη και ανάπτυξη των τομέων αυτών της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας και η δημιουργία κατάλληλα εκπαιδευμένων στελεχών:

  • για τους μεγάλους οργανισμούς και τις εταιρείες,
  • για τις υπηρεσίες του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας και
  • για την στελέχωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ενίσχυση των μεταπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό τη διεθνή προβολή των δύο συνεργαζόμενων Τμημάτων και την ένταξή τους στον παγκόσμιο ερευνητικό ιστό.

Το Δ.Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Ηλεκτρονική Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η) και στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό (Η/Α)» («Master of Science in Electronics-Radioelectrology and in Control and Computing»), μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών, στις εξής ειδικεύσεις:

  • Ηλεκτρονική Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η) (Electronics-Radioelectrology)
  • Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό (Η/Α) (Control and Computing)

Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Φυσικής με αναφορά του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα πλαίσια του Δ.Π.Μ.Σ. «Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Ηλεκτρονική Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η) και στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό (Η/Α)» παρέχεται υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη, θεωρητική και εργαστηριακή, εκπαίδευση στην Ηλεκτρονική, την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, προσφέροντας στους αποφοίτους του τη δυνατότητα ευελιξίας και προσαρμογής στις τρέχουσες εξελίξεις στους αντίστοιχους τομείς της ταχέως εξελισσόμενης επιστήμης και τεχνολογίας. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εμβάθυνση γνώσεων για την προαγωγή πρωτότυπης θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας καθώς και η εξειδίκευση νέων επιστημόνων ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε σπουδές τρίτου κύκλου (διδακτορικές σπουδές) σε Τμήματα Φυσικής, Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Μηχανικών συναφών αντικειμένων, αλλά και να απασχοληθούν επαγγελματικά στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση και στη στελέχωση Δημοσίων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Με την επιτυχή παρακολούθηση και ολοκλήρωσή του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, οι απόφοιτοι του Δ.Π.Μ.Σ. «Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Ηλεκτρονική Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η) και στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό (Η/Α)»:

  • Αποκτούν εξειδικευμένη γνώση και κατανόηση σε θέματα Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, και, συγχρόνως, τους παρέχεται το υπόβαθρο και η ευκαιρία για την ανάπτυξη πρακτικών και πολλές φορές πρωτότυπων σχετικών συστημάτων.
  • Έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν και να συνδυάζουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στο χειρισμό πολύπλοκων θεμάτων και την επίλυση προβλημάτων σε ένα νέο ή άγνωστο περιβάλλον, εντός ευρύτερου (ή διεπιστημονικού) πλαισίου, συναφούς προς το γνωστικό τους πεδίο.
  • Είναι σε θέση να κοινοποιούν με σαφήνεια τις γνώσεις, τα συμπεράσματά τους αλλά και τις λογικές παραδοχές στα οποία στηρίζονται, τόσο σε εξειδικευμένο όσο και σε μη εξειδικευμένο κοινό.

Οι γενικές ικανότητες που αναμένεται να αποκτήσει κάθε απόφοιτος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση των απαραίτητων τεχνολογιών, λήψη αποφάσεων, αυτόνομη και ομαδική εργασία, εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής σκέψης, συνθετική και κριτική σκέψη, διαχείριση χρόνου, προγραμματισμός, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, αποτελεσματική ανταπόκριση σε προθεσμίες, εκμάθηση υπολογιστικών πακέτων επεξεργασίας μετρήσεων και κειμένου, επίλυση σύνθετων προβλημάτων.

 

Δομή και Όργανα του ΔΠΜΣ

Αρμόδια όργανα για τη λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ. σύμφωνα με το νόμο 4957/2022 είναι:

1. Σε επίπεδο Ιδρύματος αρμόδια όργανα είναι η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών και η Σύγκλητος.

2. Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (ΕΠΣ)

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (ΕΠΣ) συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, κατόπιν εισήγησης των Συνελεύσεων των Τμημάτων Φυσικής και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ και αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών είναι επταμελής και συγκροτείται από πέντε (5) μέλη ΔΕΠ των συνεργαζόμενων Τμημάτων που είναι διδάσκοντες στο ΔΠΜΣ. Η κατανομή των μελών ανά συνεργαζόμενο Τμήμα έχει ως εξής: τρία (3) μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής και δύο (2) μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Αρμοδιότητες της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών είναι να:

  • εισηγείται στη Σύγκλητο την αναγκαιότητα τροποποίησης του Δ.Π.Μ.Σ., καθώς και την παράταση της διάρκειας του Δ.Π.Μ.Σ.,
  • ορίζει τον/ην Διευθυντή/τρια της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ.,
  • συγκροτεί Επιτροπές για την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών και εγκρίνει την εγγραφή αυτών στο Δ.Π.Μ.Σ.,
  • αναθέτει το διδακτικό έργο μεταξύ των διδασκόντων του Δ.Π.Μ.Σ. και δύναται να αιτηθεί στις Συνελεύσεις των συνεργαζόμενων Τμημάτων την ανάθεση επικουρικού διδακτικού έργου του Δ.Π.Μ.Σ. στους υποψήφιους διδάκτορες των συνεργαζόμενων Τμημάτων, υπό την επίβλεψη διδάσκοντος του Δ.Π.Μ.Σ.,
  • συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές για την εξέταση των διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών και ορίζει τον επιβλέποντα ανά εργασία,
  • διαπιστώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης και απονέμει το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών,
  • εγκρίνει τον απολογισμό του Δ.Π.Μ.Σ.,
  • αναθέτει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες τη διεξαγωγή επικουρικού διδακτικού έργου σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος,
  • ασκεί κάθε άλλη νόμιμη αρμοδιότητα.


3. Ο/Η Διευθυντής/τρια του ΔΠΜΣ

Ο/Η Διευθυντής/τρια του Δ.Π.Μ.Σ. προέρχεται από τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Φυσικής κατά προτεραιότητα βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή και ορίζεται με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών για διετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης χωρίς περιορισμό. Ο/Η Διευθυντής/τρια του Δ.Π.Μ.Σ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  • προεδρεύει της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών, συντάσσει την ημερήσια διάταξη και συγκαλεί τις συνεδριάσεις της,
  • εισηγείται τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ. προς την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών,
  • είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος/η του προγράμματος και ασκεί τις αντίστοιχες αρμοδιότητες,
  • παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων του Δ.Π.Μ.Σ. και του Εσωτερικού Κανονισμού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, καθώς και την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δ.Π.Μ.Σ.,
  • ασκεί οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα, η οποία ορίζεται στην απόφαση ίδρυσης του Δ.Π.Μ.Σ.


4. Γραμματειακή υποστήριξη του Δ.Π.Μ.Σ.

Η Γραμματεία του επισπεύδοντος Τμήματος είναι αρμόδια για τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Δ.Π.Μ.Σ. Ο/Η Γραμματέας του Τμήματος ορίζει υπάλληλο ή υπαλλήλους - ανάλογα με τον αριθμό των Π.Μ.Σ. και τον φόρτο εργασίας - ως αρμόδιο/ους για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.

 

Εισαγωγή και φοίτηση στο ΔΠΜΣ

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ές:

  • Πτυχιούχοι του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ καθώς και Τμημάτων του ΕΚΠΑ συναφούς γνωστικού αντικειμένου με εκείνο του Δ.Π.Μ.Σ.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων του ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με εκείνο του Δ.Π.Μ.Σ. άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, απόφοιτοι των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
  • Μετά από ειδική απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών γίνονται δεκτοί/ές και άλλοι πτυχιούχοι συναφούς γνωστικού αντικείμενου, που έχουν επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της ηλεκτρονικής, της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και του αυτοματισμού.

Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών/τριών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) ανά ειδίκευση, πενήντα (50) συνολικά. Ο ανώτατος αριθμός εισακτέων προσδιορίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των διδασκόντων του Δ.Π.Μ.Σ. και την αναλογία φοιτητών-διδασκόντων, την υλικοτεχνική υποδομή, τις αίθουσες διδασκαλίας, την απορρόφηση των διπλωματούχων από την αγορά εργασίας. Επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτό ένα (1) μέλος των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. του ΕΚΠΑ κατ’ έτος, εφόσον το έργο που επιτελεί στο Ίδρυμα είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. Οι υπότροφοι του ΙΚΥ, οι αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, για το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Δ.Π.Μ.Σ., εισάγονται χωρίς εξετάσεις, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Δ.Π.Μ.Σ. και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών.

Η επιλογή των φοιτητών/τριών γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τις προβλέψεις του Κανονισμού Σπουδών του ΔΠΜΣ. Κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ., δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ και του Ιδρύματος προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στο Δ.Π.Μ.Σ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ., σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ. Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ. ορίζει επιτροπή επιλογής εισακτέων, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από τρία μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Δ.Π.Μ.Σ.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με τα ακόλουθα κριτήρια:

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών έχει καταρτίσει κατάλογο συναφών μαθημάτων/επιστημονικών αντικειμένων για το Δ.Π.Μ.Σ. με αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας. Στον κατάλογο αυτό λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός πτυχίου, οι βαθμοί στα συναφή μαθήματα, ο βαθμός της πτυχιακής εργασίας, επιστημονικές δημοσιεύσεις, τυχόν συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, και σχετική επαγγελματική εμπειρία, καθώς και οι συστατικές επιστολές και η γνώση ξένων γλωσσών. Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών διατηρεί το δικαίωμα συνέντευξης των υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος/α αντιστοιχίζει μαθήματα, στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς, στα μαθήματα του καταλόγου αυτού. Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών επικυρώνει την αντιστοίχιση των μαθημάτων του/της υποψηφίου/ας και προχωρεί στην κατάρτιση πίνακα κατάταξης των υποψηφίων ανά Πανεπιστήμιο, Σχολή και Τμήμα.

Από κάθε πίνακα κατάταξης επιλέγονται από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων οι κορυφαίοι/ες συνεκτιμώντας το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος προέλευσης. Σε περίπτωση επιλογής Μεταπτυχιακού Φοιτητή, ο/η οποίος/α παρουσιάζει ελλείψεις σε επιμέρους θέματα του επιστημονικού αντικειμένου, όπως αυτές αποτυπώνονται στους καταλόγους συναφών μαθημάτων/γνωστικών αντικειμένων, μπορεί να χρεώνονται, μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών, ορισμένα προπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος Φυσικής και του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η επιτροπή επιλογής εισακτέων καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών/τριών και τον καταθέτει προς έγκριση στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.


Διάρκεια Φοίτησης

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας για φοιτητές πλήρους φοίτησης και στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα για φοιτητές μερικής φοίτησης. Υπάρχει δυνατότητα μερικής φοίτησης, έπειτα από αιτιολογημένη αίτηση του φοιτητή και έγκριση από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται το αργότερο έως το δεύτερο εξάμηνο φοίτησης. Η διάρκεια της μερικής φοίτησης δεν υπερβαίνει τα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.