Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Φυσικής

ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ - ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα Κορμού (Υποχρεωτικά: ΥΚΟ και Επιλογής: ΕΚΟ), μαθήματα Εισαγωγής στις Κατευθύνσεις: ΕΚΑ, με ενσωματωμένα εργαστήρια, μαθήματα Κατεύθυνσης (Υποχρεωτικά: ΥΚn και Επιλογής: ΕΚn, όπου n=1, 2, 3, 4, 5 υποδηλώνει την αντίστοιχη κατεύθυνση) και μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής: ΕΛΕ, είτε από το Τμήμα Φυσικής ή επιλεγμένα μαθήματα από άλλα Τμήματα του ΕΚΠΑ. Η κατανομή των μαθημάτων έχει ως εξής:

Ομάδα Α: Μαθήματα κορμού και εισαγωγής στις κατευθύνσεις. Κατανέμονται στα πρώτα έξι εξάμηνα (Α', Β', Γ', Δ', Ε’, ΣΤ’) και συγκεντρώνουν 178 ECTS:

18 υποχρεωτικά μαθήματα κορμού και 4 υποχρεωτικά εργαστήρια κορμού

3 μαθήματα επιλογής κορμού (από 5 διαθέσιμα)

3 μαθήματα εισαγωγής στις κατευθύνσεις (από 5 διαθέσιμα).

Ομάδα Β: Μαθήματα κατεύθυνσης. Οι φοιτητές επιλέγουν μία κατεύθυνση, της οποίας πρέπει να έχουν οπωσδήποτε πάρει το εισαγωγικό μάθημα καθώς και κάποιο(α) συγκεκριμένο(α) μάθημα(τα) επιλογής κορμού που απαιτεί η κατεύθυνση. Τα μαθήματα αυτά κατανέμονται στο Ζ’ και Η’ εξάμηνο και συγκεντρώνουν 30 ECTS:

2 υποχρεωτικά μαθήματα κατεύθυνσης και 1 υποχρεωτικό εργαστήριο κατεύθυνσης

2 μαθήματα επιλογής κατεύθυνσης.

Ομάδα Γ: Μαθήματα ελεύθερης επιλογής. Αυτά προσφέρονται από το Τμήμα Φυσικής και από άλλα Τμήματα του ΕΚΠΑ. Ο κατάλογος των μαθημάτων ελεύθερης επιλογής καταρτίζεται και αναθεωρείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Ως ελεύθερη επιλογή, ένας φοιτητής μπορεί επίσης να πάρει επιπλέον μαθήματα επιλογής κορμού ή εισαγωγής σε κατεύθυνση, καθώς και οποιοδήποτε άλλο μάθημα από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Τα μαθήματα αυτά κατανέμονται συνήθως στο Ζ’ και Η’ εξάμηνο και συγκεντρώνουν κατ’ ελάχιστο 18 ECTS:

3 μαθήματα ελεύθερης επιλογής (από το Τμήμα Φυσικής ή από άλλα Τμήματα του ΕΚΠΑ).

Ομάδα Δ: Πτυχιακή εργασία ή πρόσθετες εισαγωγές στις κατευθύνσεις. Κατά τα δύο τελευταία εξάμηνα (Ζ' και Η') των σπουδών προβλέπεται η δυνατότητα εκπόνησης πτυχιακής εργασίας στην κατεύθυνση που έχει επιλέξει ο φοιτητής, υπό την επίβλεψη υπεύθυνου καθηγητή, η οποία αντιστοιχεί σε 14 ECTS. Αν κάποιος φοιτητής επιλέξει να μην κάνει πτυχιακή εργασία, πρέπει να συμπληρώσει και τα 5 μαθήματα εισαγωγής στις κατευθύνσεις, με απόλυτη αντιστοιχία στα ECTS.

Υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης ερευνητικής εργασίας υπό την επίβλεψη ενός μέλους ΔΕΠ, σε κάποιο ερευνητικό θέμα πριν ή επιπροσθέτως της όποιας πτυχιακής εργασίας. Το μάθημα αυτό αποδίδει 3 μονάδες ECΤS σε όσους φοιτητές το επιλέξουν, αλλά οι μονάδες αυτές δεν προσμετρώνται στον ελάχιστο αριθμό μονάδων ECTS που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Οι φοιτητές μπορούν να πάρουν ερευνητική εργασία πέραν της μίας φοράς (δηλαδή για παραπάνω από ένα εξάμηνο – συνολικά μέχρι 4 φορές – με διαφορετικό κωδικό) αν συνεχίζουν την εργασία ή αν αναλάβουν νέα εργασία με το ίδιο ή άλλο μέλος ΔΕΠ. Οι ερευνητικές εργασίες αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος.

Το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο, οι φοιτητές παρακολουθούν εισαγωγικά σεμινάρια, στα οποία παρουσιάζονται οι κατευθύνσεις του Τμήματος Φυσικής τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.

Πρακτική Άσκηση: Παράλληλα με τις σπουδές τους, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν Πρακτική Άσκηση σε επιλεγμένους φορείς υποδοχής από το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, με αμοιβή μέσω του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), έτσι ώστε να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Η Πρακτική Άσκηση εντάσσεται στα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του ΣΤ ́ εξαμήνου (κωδικός μαθήματος ΠΡΑΣΚ), έχει διάρκεια δύο (2) μήνες και αντιστοιχεί σε πέντε (5) ECTS. Δεν προσμετράται στα μαθήματα που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου, αλλά αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος.  Αναλυτικές πληροφορίες και ανακοινώσεις βρίσκονται: